Viatge als escacs
Índex dels articles Perles d'aquí Reportatges Miscel·lània Sobre el blog  
 

El Team Catalonia de chess.com

 
 
chess.com és una comunitat on es pot jugar, aprendre i compartir els escacs gracies a un munt d'eines que ho faciliten. Actualment compta amb nou milions i mig d’usuaris d’arreu del món i uns 17.000 grups.
Corria l'octubre de 2008 quan a chess.com es va crear el Grup Catalans. Per aquells temps, aquesta xarxa social d'escacs va començar a organitzar competicions internacionals, i el Grup Catalans va sol·licitar la participació com a equip nacional. La petició va ser acceptada, amb la qual cosa va esdevenir el Team Catalonia. (Les denominacions dels equips oficials son en anglès). Vam demanar el distintiu de la bandera catalana per identificar els membres de Catalunya i també ens ho van facilitar. Així dons, el Team Catalonia és l'equip que representa a Catalunya en els campionats internacionals de chess.com. Val a dir que, anys després hem rebut diverses queixes del Team Spain i altres persones i equips, posant en dubte el fet de que poguéssim competir com a nació. Però el cert és que el personal de chess.com sempre ha estat del nostre costat.

Malhauradament no podem dir el mateix de la Federació Catalana d'Escacs, que el 2013 va demanar l’ingrés com a membre de la Federació Internacional (FIDE) la qual va denegar-li el reconeixement adduint que Catalunya no és un estat reconegut pel Comitè Olímpic Internacional. Degut a això, actualment (2014) els jugadors catalans federats a Catalunya que volen participar en tornejos amb homologació internacional han de federar-se també a la Federación Española de Ajedrez (FEDA).

Vegeu una interessant entrevista a Magnus Carlsen on reflexiona sobre aquest tema. ;-)
Magnus Carlsen parla de Catalunya

Fora del món federatiu, el Team Catalonia, representa oficialment a Catalunya a la World League i la European League (competicions per equips) que es celebren anualment a chess.com. En aquestes competicions es juga per torns amb un temps de tres dies per jugada. El Team Catalonia també participa en competicions internacionals d'escacs per vot, on es juga una única partida entre dos equips i s'obre un debat per decidir la millor jugada abans de votar-la.

Home page Team Catalonia
  Team match World League
Captures del Team Catalonia a chess.com. A l'esquerra, pàgina d'inici. A la dreta, pàgina d'una ronda de la World League. (Amplia imatges)

Altrament, al Team Catalonia organitzem anualment el Campionat de Catalunya, i també s'hi fan diverses activitats: debats, articles, problemes, curiositats, recomanacions i notícies.

Des de fa un temps, un grup de persones ha estat participant en la traducció del web en català, que ja està força avançada.


La desvirtualització

L’any 2009, vam organitzar una trobada dels membres del Team Catalonia. Va ser emocionant trobar-se cara a cara persones que ja portàvem un temps relacionant-nos per Internet però que no ens coneixiem en el món real. Inclús vam fer unes acreditacions amb el nom de l’alies de cada ú, per descobrir-nos. L'experiència va ser un èxit i la vam repetir en anys posteriors.

Vegeu Fotografies de la 1a trobada, 2a trobada3a trobada i 4a trobada. Chess.com Meetup day

Video 3a trobada


Video 2a Trobada


Txema i la Grünfeld
  Miscel·lania
 

Apunta't al Team Catalonia

Si jugues als escacs, siguis o no jugador federat, et convido a formar part del Team Catalonia.

Només t'has de donar d'alta a chess.com (els serveis bàsics son gratuïts) i a continuació sol·licitar l'entrada a l'equip.

Pots fer-ho posant-te en contacte directament amb mi des de la meva pàgina de perfilChess.com vídeo demo


Resultats dels campionats
internacionals de chess.com.


 

   Llicència de Creative Commons Viatge als escacs · Pau Pascual Contacta